Unsere Website benutzt Cookies, um Ihnen den bestmöglichen Service anbieten zu können. Durch die kontinuierliche Nutzung unserer Website teilen Sie uns mit, ob Sie damit einverstanden sind, auf welche Art wir die Cookies nutzen. Wenn Sie mehr über die Verwendung von Cookies wissen wollen, klicken Sie hier oder fortzusetzen.
HerbergeShelter in the Valley of Five Lakes

Reserviere die Übernachtung

Shelter in the Valley of Five Lakes

Bestimme die Route

Wetter

Temperatur: 11°C / 4°C
Regen

Pasterstwo tatrzańskie

Górale od setek lat trudnili się pasterstwem. Trudne warunki uprawy ziemi nie sprzyjały rozowjowi rolnictwa i hodowla zapewniała góralom przetrwanie.

Zwyczajowo na terenie Tatr wypas owiec odbywał się na głównych polanach i halach tatrzańskich (Rusinowa, Olczyska, Gąsienicowa) a największą ilość wypasanej zwierzyny odnotowano po II wojnie światowej kiedy na halach przebywało ok. 30 tys. owiec, którymi opiekowało się ponad 800 pasterzy zajmując ok. 300 szałasów. W roku 1954 na terenie Tatr powołany został Tatrzański Park Narodowy i pasterstwo tradycyjne stopniowo zaczęło znikać z mapy naszych gór. Od ok. 30 lat tradycyjny wypas owiec powraca stopniowo na dawne hale pasterskie. W ośmiu funkcjonujących bacówkach na terenie TPN prowadzi się tzw. kulturowy wypas owiec z zachowaniem dawnych tradycji i zwyczajów pasterskich. Redyk, czyli wyjście owiec na halę wiosną rozpoczyna sezon pasterski, który zwyczajowo trwa do 29 września (święto Michała Archanioła). Baca, odpowiedzialny za stado, odbiera owce od godpodarzy i wraz ze swoimi pomocnikami- juhasami prowadzi na na hale. Od tej pory wypasa je w stadzie, zajmuje się wydojem i produkcją wyrobów z mleka owczego, z której rozlicza się z właścielami po zakończeniu wypasu. Pasterze mieszkają w drewnianej bacówce, w której nieustannie pali się watra. W bacówkach wyrabia się oscypki- najsłynniejszy ser z mleka owczego , moczony w solance a następnie wędzony w dymie płonącego w szałasie ogniska. Innymi wyrobami tradycyjnymi są brydza, żyntyca (owcza serwatka) a także bunc.

Bacowie zobowiązani są do przestrzegania dawnych tradycji wyrobu produktów, regionalnego ubioru aby dawne obyczaje pasterskie nie zanikły i abyśmy wszyscy mogli je poznać. Umożliwia to powstały na terenie Małopolski Szlak Oscypkowy poprowadzony „od bacówki do bacówki”, przy którym zamieszczone sa liczne ciekawe informacje i anegdoty dotyczącego tej niezwykłej profesji.

Poniżej link do elektronicznej wersji przewodnika po szlaku:
http://www.malopolskie.pl/Pliki/2008/szlak_oscypkowy.pdf